«

»

Lis 20

Taśmy transportujące a bakterie

W przemyśle spożywczym i nie tylko bardzo ważne jest odpowiednia higiena, co zapobiega przypadkowemu zakażeniu produktów. Z tego powodu ważne jest odpowiednie zabezpieczenie taśmy transportującej, aby rozwój bakterii nie był możliwy na jej powierzchni. Pomaga w tym system Amseal oraz specjalne taśmy antybakteryjne.

System Amseal

Każda taśma transportująca musi być odpowiednio przycięta podczas montażu aby dobrze spełniała swoje zadanie. Jednak miejsca, w których taśma została przycięta mocno sprzyjają rozwojowi bakterii i odkładaniu się zabrudzeń, na przykład tłuszczy. System trwałego zabezpieczania krawędzi taśmy Amseal ma na celu zapobieganie temu zjawisku poprzez zabezpieczenie krawędzi taśmy poprzez wtopienie paska termoplastycznego materiału w miejscach przycięcia taśmy, co w dużej mierze ogranicza rozwój bakterii na krawędzi taśmy. Jednak sam system Amseal nie wystarczy do zapobiegania rozwojowi bakterii.

Taśmy antybakteryjne

System Amseal powinien być jedynie dodatkiem do taśmy antybakteryjnej, która jest głównym zabezpieczeniem przed bakteriami. Taśmy te są produkowane przy wykorzystaniu jonów srebra, które przez cały czas użytkowania taśmy zapobiegają powstawaniu grzybów i rozwojowi bakterii. Dzieje się tak dzięki reakcjom chemicznym, przez które jony srebra deaktywują białka wewnątrz komórek.

Facebook