Taśmy transportowe są szeroko stosowane w przemysłach ciężkich oraz w górnictwie, ale równie dobrze sprawdzają się w przemyśle spożywczym. Jednak taśmy te różnią się od innych, gdyż muszą spełnić szereg rygorystycznych wymogów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności. Czym charakteryzuje się taka taśma?
Dlaczego wymogi są rygorystyczne?
Najważniejszą kwestią w przemyśle spożywczym jest zdrowie klienta końcowego, dlatego taśmy nie mogą zostawiać żadnego śladu na transportowanej żywności, szczególnie gdy produkty są kładzione na taśmach bez opakowania. Taśma transportowa w przemyśle spożywczym musi spełniać szereg wymogów, bez których taśma nie może zostać dopuszczona do przemysłu spożywczego, gdyż istnieje ryzyko dla klienta. Jakie właściwości powinna mieć dobrej jakości taśma w tej branży?
Właściwości taśmy w przemyśle spożywczym
Pierwszą cechą różniącą taśmy w przemyśle spożywczym od innych taśm transportowych jest obecność specjalnej powłoki antybakteryjnej. Składa się ona z aktywnych jonów srebra, które zapobiegają namnażaniu się bakterii. Ponadto taśmy transportowe są bardzo wytrzymałe i odporne na ścieranie, cięcia, tłuszcze i oleje oraz na wysokie i niskie temperatury, co pozwala na użycie ich w przemyśle spożywczym. Dzięki taśmom transportowym produkcja artykułów spożywczych może znacznie przyspieszyć. To rozwiązanie wpłynie pozytywnie zarówno na kondycję finansową firmy jak i na szybkość i jakość wytwarzanych artykułów spożywczych.